1: UNDERSØKELSE

Om du er ny pasient hos oss, eller går fast en gang i året (recall), tar vi en grundig undersøkelse av deg.
Denne undersøkelsen skal avdekke om du har hull i tennene, skader eller annen slitasje på tennene. Vi vurderer også tannkjøttet ditt, samt
om slimhinner og tunge er friskt. Du får altså en full og grundig undersøkelse av tenner, munn og tannkjøtt.
En full undersøkelse omfatter røntgenbilder, undersøkelse og en grundig tannrens, samt hygieneinstruksjon etter behov.
Om du er ny pasient hos oss, må du fylle ut helseskjema. Det er viktig at vi får all kunnskap om din generelle helsetilstand, samt bruk av medisiner. Det vil kunne påvirke vår behandling av deg, samt kunne gi deg eventuelle refusjoner hos HELFO

2: HULL I TENNENE

Hull i tennene, eller karies, er et resultat av at tannsubstans løses opp av syre som skapes av bakteriene i munnhulen.
Små hull oppdages som oftest på røntgen, når man er hos tannlegen.
Små begynnende hull må av og til kun observeres. Har de blitt større må de fjernes, og man får en plastfylling.
Er hullet i tannen stort , og det er lite gjenværende tannsubstans, må man ofte ha en krone på tannen.
Dersom hullet har kommet helt inn til nerven, må tannen som oftest rotfylles, eller eventuelt trekkes.

3: KRONER OG BROER

KRONE

Hvis du har for lite gjenværende tannsubstans til å få lagt en fylling på tannen, eller det er sprekker i tannen, og tannen trenger beskyttelse, må man ofte lage en krone på tannen. Rotfylte tenner må også ofte ha en krone etter ferdig fylling.
Man tar et avtrykk i silikonmasse av tannen, som igjen sendes til teknikker. De vil lage modeller, og etterhvert støpe en tann i porselen, eller metall og porselen. Så sementeres denne nye tannen over restene av ens egen tann. Man får da en ny tann, med perfekt tilpasning til gjenværende tenner, både i form og farge.

BRO

Om man mangler en eller flere tenner, kan de erstattes av en bro. Da vil man få kroner på tannen, eventuelt tannen før og etter de tapte tennene, og nye tenner vil henge på disse pilarene. Implantatforankret krone og bro: Om tannen er erstattet med et tannimplantat, setter man krone, over det ene implantatet , eventuelt bro over flere implantater, med avstand imellom.

4: PROTESE

En tannprotese, er en erstatning for manglende tenner. Det finnes både proteser for alle tennene, kalles Helprotese, samt protese for noen av tennene, kalles Partiell protese. Disse typer proteser er avtagbare.

5: ROTFYLLING

Man utfører en rotfylling på tannen, der nerven enten er død eller betent. Dette har ofte skjedd som følge av hull i tannen, dype fyllinger, eller slag mot tannen.
Når man rotfyller en tann fjerner man tannens nerve, renser tannen med antibakterielt desinfiserende middel.
Avhengig av hvor alvorlig betennelsen er, går man fra to uker eller lenger med dette antibakterielle stoffet. Når betennelsen er borte, ofte allerede ved neste besøk fyller man dette hulrommet med rotfyllingsmasse, og tetter deretter hulrommet på toppen, slik at ikke nye bakterier kan komme inn.

6: BEHANDLING AV TANNKJØTTSYKDOM ( PERIODONTITT )

Periodontitt: Dette er en tannkjøttsykdom som rammer store deler av den voksne befolkning. Bakterier i din egen munnhule forårsaker betennelse i tennenes festeapparat, tannkjøtt og kjeveben. Dette kan igjen føre til at tennene blir løse, og kan gå tapt.

Tegn på at man kan ha fått periodontitt er blødende, ømt tannkjøtt.
Det er viktig med tidlig diagnose, og igangsetting av behandling.
Tapt kjeveben, kommer ikke tilbake, men man kan stoppe prosessen, slik at tannen ikke går tapt.

Behandling av periodontitt består i kartlegging av lommer på alle tennene, instruksjon i renhold, samt motivasjon. Deretter utfører tannlegen systematisk rensing og rengjøring av tennene med fjerning av tannsten og bakterier under tannkjøttet, med spesialinstrumenter.
Enkelte ganger må man utføre kirurgiske inngrep for å stanse infeksjonsspredning. Antibiotika er også noen ganger nødvendig for å dempe betennelsen. Man må ofte komme flere ganger, for å få behandlet hele munnhulen, samt flere ganger i året for å gjenta behandlingen.

Hovedårsaken til periodontitt er dårlig munnhygiene, røyking og arvelig disposisjon. En rekke sykdommer, samt medisiner vil også kunne forverre sykdomsbilde.

Behandling av periodontitt og erstatning av tenner som går tapt som følge av denne sykdommen, gir grunnlag for trygderefusjon.

7: KIRURGI OG IMPLANTATER

Vi tilbyr trekking av tenner, samt kirurgisk fjerning av røtter og tenner.
Er det tilfeller som er svært kompliserte, har vi samarbeid med dyktige spesialister i kirurgi.

Vi henviser til innsetting av implantater. Det er skruer som settes i kjeven, og som erstatter tapte tenner.
Vi tilbyr alle typer løsninger av kroner, broer og avtagbare proteser forankret til implantater. Tannlegen hos oss har godkjent videreutdannelse i implantatprotetikk, og har derav refusjon hos Helfo.

8: ESTETISK TANNBEHANDLING OG BLEKING

Alle har i dag muligheten for å få et pent smil. Noen ganger er det ikke mye som skal til. I dag kan vi tilby deg alt fra enkle estetiske
behandlinger, som tannbleking, med individuelt tilpassede skinner og blekemiddel, som du kan bruke hjemme. Hvite plastfyllingsfasader, til mer avanserte behandlinger som porselensfasetter på tennene. Om nødvendig henviser vi til kjeveortoped for flytting av tenner, før omfattende restaurering med porselenskroner , og eller fasetter.

Vi kommer med ulike behandlingsforslag, og hjelper deg å finne den aller beste løsningen, akkurat for deg.